TransportNetværket Industri Vest

Herning Cykler har sat fokus på transporten i industriområde vest i Herning. I foråret 2016 tog vi derfor kontakt til virksomhederne i området.

8 virksomheder viste interesse for projektet og de blev derfor indbudt til en snak om eventuelle tiltag i området. Fokus var på forbedringer i forhold til cyklister, gående samt brugere af den kollektive trafik.

Ud af de 8 virksomheder valgte 5, at få besøg af projektgruppen fra Herning Cykler. Under aktiviteter i "TransportNetværket" kan du følge med i, hvad der konkret bliver arbejdet med.

Aktiviteter i "TransportNetværket"

For at motivere medarbejdere hos Dagrofa til at cykle, har vi i vinterhalvåret 2016/2017 udlånt virksomheden 3 el-cykler.

Lånet af en el-cykel varer i 2 uger pr. medarbejder. 2 uger er tid nok til fornemme fordelen ved at cykle, når der er lidt "hjælp" med og dermed gøre noget ved transportvanerne.

Medarbejderne er vilde med at køre på elcykler, og selv en mørk vintermorgen dukker de op på cyklen. Lena var en af de første, som prøvede at låne en el-cykel.

Sådan oplevede jeg el-cyklen:

"Da jeg først hørte om samarbejdet mellem Dagrofa og Herning Kommune, hvor man kunne låne en elcykel tænkte jeg at, "NEJ" det er da ikke at cykle. Det er snyd, og hvor meget ville det give af motion? Og hvis jeg skulle cykle, så hellere cykle på min egen citybike. 

Men jeg blev opfordret af min chef Ella Jørgensen til, at vi skulle prøve det, og at vi jo kunne cykle sammen. Jeg tænkte lidt over det, og tog så en beslutning om at prøve. 

Det skulle dog vise sig, at det var en god beslutning. Jeg fik cyklet næsten hver dag, selvom det var koldt og mørkt. Hvis det er koldt, kan man jo tage noget mere tøj på (evt. regntøj). Og mørkt? JA det er der om vinteren, for der mangler lys på vores cykelstier!!  Dog skal det siges, at på den elcykel jeg lånte, virkede lyset fantastisk, og jeg havde ingen problemer med at finde vej. 

Jeg må sige at jeg er positiv overrasket over, hvor godt det har været at låne cyklen. Jeg fik lige pludselig masser af frisk luft, og også motion selvom man ikke tror det. En elcykel ville helt sikkert give mig den effekt, at jeg ville komme mere ud at cykle. 

Tænker at hvis bil nr. 2 skulle skiftes ud, ville det blive med en elcykel, da det er et rigtig godt alternativ. Der er også den fordel med en elcykel, at man kan give den lidt ekstra fremdrift om morgen, så man ikke kommer svedig på arbejde"

Lena Hagner, ansat ved Dagrofa

Til at stå for sundhedstjekket har vi en gruppe fysioterapeutstuderende fra VIA University College i Holstebro. Gruppen består af femten studerende, som er halvandet år inde i deres uddannelse. En af de studerende er ansvarlig for koordination og kontakten til Herning Kommune. De øvrige fjorten studerende er ansvarlige for test af 72 deltagere fra Dagrofa.

Sundhedstjek

Et sundhedstjek indeholder et før-, midtvejs- og sluttjek. Under disse tjek bliver der lavet en cykeltest samt målt blodtryk og BMI. Til maj har hver af de 72 medarbejdere været igennem 3 tjek, og der vil være gennemført forskellige cykeltiltag for medarbejderne. Herefter får den enkelte medarbejdere udleveret det samlede resultat fra sundhedstjekket.

Fysioterapeuterne skriver:

"Kampagnen Herning cykler er et spændende projekt som sætter fokus på sundhedsfremme, hvilket er et vigtigt emne indenfor fysioterapien. Vi har valgt dette projekt, da det kan give en god indsigt i måder, hvorpå daglig motion kan implementeres i en travl hverdag. Der ud over er selve sundhedstjekket med til, at give os repetition og yderligere erfaringer indenfor både tests og samarbejde med borgere. Denne erfaring ønsker vi til at højne vores niveau som fysioterapeuter". 

I maj afholder cyklistforbundet deres årlige firma-cykelkampagne "Vi cykler til arbejde". I den forbindelse laves en intern konkurrence blandt alle hold fra virksomhederne i området. 

Mange deltagere finder ud af, at det ikke er det store problem at cykle til og fra arbejde og forsætter derfor efter kampagneafslutningen med at cykler til arbejde. Det er lige præcis det, Herning Cykler ønsker at fremme.

Vinderen af årets lokale "Vi cykler til arbejde"-præmie blev 'Team JAI' fra A/S Jydsk Aluminium Industri.

Dagrofa Logistik er et salgs- og logistikselskab og de er fødevareleverandør til hele Danmark. Dagrofa har omkring 240 ansatte tilknyttet terminalen i industriområde vest i Herning. Dagrofa har i forvejen fokus på sundheden blandt deres medarbejdere. De har motionsrum og -hold samt sund mad i deres kantine.

Terminalchef Kurt Christensen synes derfor, det giver rigtig god mening også at kigge på, hvordan de ansatte kommer til og fra arbejde. "Vi har brug for medarbejdere, der er mentalt klar og fysisk raske. Der er mange, som ikke ved, hvor nemt det er at cykle på arbejde, og at det ikke tager meget længere tid" siger han. Han fortsætter "En tur på cyklen kan give en god dag. Og når man skal udfylde et job, går det nemmere, hvis man er i god form."

Samtidig understreger han, at der ikke bliver nogen former for tvang overfor medarbejderne på Dagrofa. Kampagnen er en ren oplysning, men en oplysning som virksomheden er villige til at investere noget tid til.

Det bliver en fire ugers kampagne. Der kommer til at være en konkurrence som en form for gulerod for de ansatte. Kampagnen kommer til at indeholde forskellige elementer så som sundhedstjek, for dem som har lyst. For at sætte fokus på andre former for transport end bilen, bliver der lavet information om cykelruter og tidsforbrug til Dagrofa fra flere steder i Herning og forstadsbyerne. Lige som der også bliver informeret om mulighederne for samkørsel og kollektiv trafik. 

Dekra er et uddannelsessted. De tilbyder alle former for kurser og uddannelser inden for transport, herunder taxi (limousine), bus og lastbil. Mange af disse afholdes som AMU-forløb. Dekra arbejder aktivt med en grøn tankegang omkring transport. Hvilket blandet andet er en af de ting, de underviser i.

Dekra har ofte problemer med pladser nok til parkering, når de i første kvartal af året har mange studerende på holdene. De synes derfor, det kunne være oplagt at sætte fokus på de studerendes transport til og fra uddannelse.

Der skal laves materiale omkring om cykelruter og tidsforbrug til Dekra fra flere steder i Herning og forstadsbyerne. Lige som der også skal laves info om mulighederne for samkørsel og kollektiv trafik. Materialet skal bruges ved start af nye hold.

Plan Trapper, Handicare Auto og Birk teQ er alle tre positive over for projektet. Men det er tre virksomheder, hvor det svært at ændre på de ansattes transportform til og fra arbejde. Fordi det ifølge virksomhederne i så fald vil have betydning for deres arbejde. De tre virksomheder vil dog meget gerne bidrage med input til, hvad der kan forbedres i området.

Kontaktinfo

Lene Ahle Skoubo Jakobsen
Tlf.: 96288330
Mobil: 22863467
Send e-mail til vtbls@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.

 

Vi cykler til arbejde

Vil du cykle med, styrke fællesskabet på arbejds- pladsen, finde cykelglæden og vinde gode præmier?

Vi cykler til arbejde logoTilmeld her

Om Herning Cykler

Det er sundt, sjovt og nemt og godt for miljøet. Vi arbejder målrettet med at fremme cyklisme i Herning Kommune.

Herning Cykler logoLæs mere her